Nyáron is biztonságosan – !fényérzékenyitő esszenciális olajok!

Loading

A nyári hónapok a legjobb időszak arra, hogy élvezzük a természetet családunkkal és barátainkkal. Sokan megyünk majd túrázni, strandolni, kerti partira. Fontos, hogy biztonságban tudjuk a családot a nyár folyamán, miközben a lehető leghatékonyabban használhassuk illóolajainkat.

Általános szabályok

  1. Mindig nézd meg a címkét! Mindegyik illóolajhoz tartozik használati utasítás, amelyet olvassunk el és kövessünk minden esetben, különösen, ha még kezdők vagyunk az olajozásban. A könnyebbség kedvéért számos doTERRA illóolajat előre hígított formában vásárolhatunk meg, ezek a Touch termékek. Például a Borsmenta golyós kiszerelésű, Touch változata nagy nyári kedvenc, mert kellemesen hűsíti a bőrt. Azonban ha az arc környékén használjuk, kerüljük vele a szemet, az orrot és a fület.
  2. Tárold biztonságosan! Amikor nincs iskola, óvoda, és a gyerekek több időt töltenek otthon, olykor unalmukban is kíváncsian matatnak a lakásban. Tartsuk az illóolajokat olyan helyen, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá. Emlékeztessük őket, hogy az olajokat csak felnőtt segítségével használhatják. Bevonhatjuk őket például a párologtatott olajok kiválasztásába. A vidító és nyugtató illatok hozzájárulnak a pozitív hangulathoz, és segítenek elűzni a bosszúságot egy-egy vita kapcsán.

Biztonságos használat a szabadban

A nap hívogat a szabadba, és jól tesszük, ha engedünk a hívásnak, mert ez nagyszerű módja D vitamin raktáraink természetes feltöltésének. Mindazonáltal legyünk tudatában, hogy kedvenc citrus olajaink egy részét nem alkalmazhatjuk helyileg (bőrre kenve), mielőtt napra mennénk, vagy UV sugárzásnak tennénk ki magunkat.

Amikor az UV sugarak (amelyek a napfény kb. 10%-t teszik ki) kapcsolatba kerülnek bizonyos anyagokkal, egy sor kémiai és biológiai reakciót indítanak el. Az immunrendszernek ez a reakciója a fényérzékenység. Egyes illóolajok furokumarinoknak nevezett természetes összetevőket tartalmaznak, amelyek az ember bőrét érzékenyebbé teszik az UV sugárzás hatásaira. Amikor a fényérzékeny bőrt UV sugárzásnak tesszük ki, szabad gyökök képződhetnek, aminek következtében megsérül a sejtek membránja, sejtszervecskéi és a sejtfehérjék. Ez pillanatnyilag a bőr sötétedésével és irritációjával jár, a leégéshez hasonlóan, a további sugárzás kiütéseket vagy égési sérüléseket okozhat.

Fényérzékenységet okozó olajok

A doTERRA azonosította és címkéjén megjelölte azokat az illóolajokat és illóolaj keverékeket, amelyek fényérzékenységet okoznak. Igyekeztünk összegyűjteni a fényérzékenyitő vagy fototoxikus illóolajokat, de a lista mindig kiegészitésre, korrekcióra szorulhat:

Adaptiv
Arise
AromaTouch
Bergamott (Bergamot)
Brave
Air
Cheer
Citrom (Lemon)
Citrus Bliss
Citrus Bloom
ClaryCalm
DDR Prime
Elevation
Forgive
Grépfruit (Grapefruit)
InTune
Klementin (Clementine)
Kumkvat (Kumquat)
Mandarin (Tangerine)
Motivate
OnGuard
Purify
Smart&Sassy
Thinker
Vadnarancs (Wild Orange)
Whisper
Zöldcitrom (Lime)
Zendocrine

 

Forrás: illatoselet.hu

Megosztom ezt az oldalt másoknak is: