Egészség Alfától Omegáig

Loading

Hol kezdődik az egészségünk?
Sokan rávághatják egyből a kérdést meghallva: Hát az alapoknál.
Az öregedésünk mindössze 30%-a köszönhető a génjeinknek.
A többi 70% a Te kezedben van.
De mégis. Mi az alap?

Omega-3 zsírsav. Egy esszenciális zsírsav.
Az esszenciális szó szerinti jelentése: alapvető fontosságú, nélkülözhetetlen. Azokat az anyagokat nevezzük így, melyek a test egészséges működéséhez elengedhetetlenek, ám a szervezet egyáltalán nem vagy csak elégtelen mennyiségben tudja előállítani őket. Éppen ezért ezeket az anyagokat a táplálkozás útján kell bejuttatni a szervezetbe.
A testünk sejtek milliárdjaiból áll össze. Bőrsejtek, izomsejtek, csontsejtek, idegsejtek, vérsejtek, agysejtek, kiválasztó sejtek,őssejtek, stb.
Minden sejtünk sejthártyájában találhatóak esszenciális zsírsavak. Omega-3 és Omega-6 zsírsavak.
A probléma sejtszinten kezdődik, ott is kell kezelni!
A sejthártyánk fala egy ruganyos, áteresztő réteg, amit többnyire Omega-6 és Omega-3 alkot.
Ha túl sok az Omega-6 és túl kevés az Omega-3, a sejtfal bekeményedik, nem jut be a tápanyag és az oxigén, valamint nem tud kiürülni a sejtben keletkező salakanyag, méreganyag.

Erre a helyzetre a szervezet helyreállító próbálkozása a gyulladás, mely ha tartósan fennáll, krónikus, azaz elhúzódó gyulladás jön létre. Erre a gyulladásra minden szervezet másképp reagál, de tartós testi kényelmetlenség követi.
Egy gyulladt, beteg sejtnél a hártya be van keményedve, be van tokosodva, a tápanyagok emiatt nem tudnak beépülni.

gyulladt-sejtek-01

Olyan, mintha egy betonfalnak ütköznének, és a méreganyagok sem tudnak kijutni, bennragadnak, különféle gyulladásokat hozva létre ezzel.
Olyanokat, mint ízületi gyulladás, bélgyulladás, emésztési panaszok, daganatos megbetegedések, stb.

gyulladas-kivaltotta-allapotok-hu-2-600x368

Egy egészséges sejtnél a sejthártya (sejt külső rétege) ruganyos, a felszívódás sikeres, azaz a tápanyagok nagyon hatékonyan be tudnak épülni a sejtbe.

egeszseges-sejtek-01

A test jól van, jól tudja végezni a dolgát, a szervek egymással összhangban működnek.
Egészségesek vagyunk, jó a közérzet.

“Az alacsony szintű gyulladás a szervezetben a szívproblémákon, a diabéteszen keresztül egészen az Alzheimer kórig, mindennel összeköthető.”
University of California Berkeley, School of Public Health (2010)

Hogyan figyeltek fel az Omega-3 fontosságára?
Vilhjalmur Stefansson a 20. század első évtizedeiben éveket élt az inuitok közt, s több könyvében számolt be arról, hogy körükben ismeretlenek a civilizációs betegségek (Stefansson, 1960.). Hasonló lelkesedéssel számolt be az inuitok egészségi állapotáról 1935-ben Dr. Urquhart, aki hét évig dolgozott orvosként Kanada észak-nyugati területén (Urquhart, 1835.). Az 1970-es években Jørn Dyerberg vette át a stafétabotot. Ekkoriban a szívbetegség és szívhalálozás okainak tisztázása tartotta lázban az orvostudományt, s nagy revelációja volt Dyerberg kutatásainak, aki kimutatta, hogy az inuitok közt a sok Omega-3 zsírsavak fogyasztása miatt ismeretlen a szívbetegség (Bang és munkatársai., 1971.; Dyerberg és munkatársai, 1978.). Hamarosan -1985-ben – megjelent egy 20 éves, majd 10 évre rá egy harminc éves követéses vizsgálat; mindkettő azt bizonyította, hogy napi 30 gramm hal fogyasztása 50-70%-kal csökkenti a szívhalálozást (Kromhout és munkatársai, 1985.; Daviglus és munkatársai, 1997.). Időközben napvilágot látott egy klinikai vizsgálat is, amelyben infarktuson átesett betegek egy része csökkentette a telített zsírok és növelte a növényi olajok fogyasztását, másik részük rendszeresen halat fogyasztott. A zsírbevitel visszafogása nem használt, viszont a rendszeres halfogyasztás 30%-kal csökkentette a második infarktus kockázatát (Burr és munkatársai, 1989.). Még nagyobbat szólt a GISSI-Prevenzione vizsgálat eredménye, amelyben elég csekély mennyiséggel, napi 1 gramm Omega-3 adásával -a szokásos kezelést kiegészítve- két év alatt 30%-os halálozás csökkenést lehetett elérni infarktuson már átesett betegeknél (GISSI-Prevenzione Investigators, 1999.). A mainstream orvoslás lassan kénytelen-kelletlen tudomásul vette az Omega-3 kardiológiai hatásait, de ezt a klinikai orvoslás a mindennapokban alig hasznosítja. Ám az Omega-3 nem “szívgyógyszer”, hanem az egész szervezet esszenciális tápanyaga. Ezért nem meglepő, hogy az Omega-3 pótlásnak szerteágazó pozitív hatásai vannak.

A zsírok és a táplálkozásunk minőségétől függ, hogy a sejthártya ruganyos marad, vagy bekeményedik.

Ha nem elegendő a szervezetünkben az Omega-3, akkor abban az esetben táplálkozhatunk a legegészségesebben, szedhetjük a legjobb, legköltségesebb, legkiválóbb vitaminokat, táplálék kiegészítőket, kidobott pénz, mert csak egy kis részük hasznosul, a többi egyszerűen átmegy rajtunk, hasznosítatlanul kiürül.

Egy már biztos. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű Omega-3 bevitel.
Miért hangsúlyozom ki? Mert rengeteg olyan Omega-3 készítmény kapható, mely se a kívánatos mennyiségi, se a minőségi szintet nem üti meg, és messze van tőle, mint Makó Jeruzsálemtől.
Miért van ez?
Az Omega-3 piac a táplálék kiegészítő piac 20%-át teszi ki. Ez óriási pénzt jelent.
Ebből senki nem akar kimaradni. Ha valaki csak mosóport gyárt, gyárt mellé Omega-3 terméket is, hogy ne maradjon ki az üzletből. Nagyon olcsón elő lehet állítani, nagyon silány minőségű, nem éppen egészség támogató olajat. És sajnos találnak rá vevőt is.

Hogyan tudom összehasonlítani az olajakat egymással?
Ha valaki egy boltban keres megoldást, csak az látja, hogy melyik cég gyártja, és mennyibe kerül. Viszont a legfontosabb dolog hiányzik. A TOTOX érték. Valójában ez adja az összehasonlítás alapját. Mennyire friss az olaj.

A halolaj tisztaságához TOTOX-értéket (TOTal OXidation value -Teljes Oxidációs érték) rendelnek. A TOTOX-érték jelzi az oxidáció mértékét és ezáltal a termék káros hatását. A 26 feletti érték nagyon káros az emberi testre.
Egy 2011-ben Norvégiában végzett kutatás jelentésében, a Rubin kutatási jelentésben vizsgált 113 termék közül csak 4 termék volt 26-os érték alatti. A 4 termék közül egyik sem volt kapszulás Omega-3 halolaj!

A norvég EQOLOGY cég Pure Arctic Oil termékének TOTOX értéke 4-6, ami jelenleg a világ legjobb és legtisztább Omega-3 terméke.

A silány minőségű olajakat kapszulázzák, abból a célból, hogy a fogyasztó ne érezze az avas olaj kellemetlen szagát és ízét. Egyszerűen becsapja a gyártó a fogyasztót. Megeteti azt, amit egyébként önként senki sem fogyasztana el. A magas avasodási indexű olaj rengeteg méreganyagot, és rákkeltő szabadgyököt tartalmaz.
Senki nem használja a háztartásában a megavasodott zsírt, olajat, vagy olajos magvakat. Érdekes módon kapszulázott termék fogyasztásakor mégis sokan ezt teszik.
Figyeljünk erre is, ha fontos az egészségünk.

Mint az előbb már említettem, a jelenleg elérhető Omega-3 termékek közül a valószínűleg legfrissebb, legtisztább, és leghatékonyabb Omega-3 olajat a norvég EQOLOGY cég állítja elő. Azzal érik el ezt a rendkívüli frissességet, hogy a halászhajókra telepítették a feldolgozást. Ami azt jelenti, hogy a kifogott halakból 6 órán belül már palackban is van a feldolgozott olaj.
A halak a legtisztább vizek közé sorolt, hideg vizű, Norvég-tengerből (norvégul: Norskehavet) származnak. Az olaj forrása a nagy testű foltos tőkehal, mely a tápláléklánc csúcsán áll, és nagy koncentrációban tartalmaz Omega-3 zsírsavat.

Sokan ódzkodnak a halolajtól az íze és a szaga miatt.
Ha egy halolaj nagyon friss, akkor nyoma sincs kellemetlen szagnak és íznek. Sőt kifejezetten kellemes az illata is és az íze is, ami valljuk be őszintén, nagyon nem jellemző az Omega-3 piacra. Olyannyira, hogy sokan salátákra is használják öntetként.
Ezt megerősítendő a norvég cég több éve már, hogy folyamatosan megméreti magát és olajait a Superior Test Award-on.
Az EQOLOGY Omega-3 olajai nem csak a kategória legjobbjai, de mind emellett még finomak is.
Az iTQi – Európa egyetlen pártatlan szakmai testülete – által 2005 óta szervezett megméretésen minden terméket a saját kategóriájában jutalmaznak a bírák, szigorú érzékszervi vizsgálat során, egyéni vak kóstolás és laboratóriumi minőségvizsgálatok alapján.
A zsűri 17 különböző nemzetiségű – az európai szakma élvonalába tartozó –, nemzetközi tekintélyű, köztük Michelin csillagos séfekből, bor- és italszakértőkből, sommelier-ekből áll.
A „Superior Taste Award” díj odaítélése során a kóstolók nem az éttermi előírásokat követik, hanem szubjektíven értékelik a termékeket.

superior-taste-award-2021-sajat-800x450

2021-ben az EQOLOGY mind a négy olaja kategóriájában a legmagasabb minősítést kapta, 2 Michelin csillagot.

Vegán Omega-3 olaj.
Vannak olyanok, akik vegán étrenden vannak, azaz kerülik a halak fogyasztását is. Általában aki vegán, azok olajos magvakból származó Omega-3 terméket választanak. A leggyakoribb talán a lenmagolaj. Azonban egy komoly probléma van ezekkel az olajokkal. Ezek az olajok Omega-3 vegyületekből nem EPA-t (Eikozapentaénsav) és DHA-t (Dokozahexaénsav) tartalmaznak, hanem Alfa-linolénsavat (ALA).
Ami nagyon fontos lenne az egészségünk szempontjából az az EPA és a DHA.
Az EPA a gyulladáscsökkentésben és a hangulatjavításban játszik szerepet. Számunkra a legfontosabb Omega-3 vegyület a DHA. Agyunk 60 %-a zsírsav, ennek 50 %-a Omega-3 zsírsav, jelesül DHA. Látásunkhoz is a DHA -ra van szükség.
Visszatérve a lenmagolajra. Szervezetünk az ALA kb 10-15 %-át tudja átalakítani EPA –vá, de nem tud előállítani DHA-t. Éppen ezért nem ideális és nem elégséges az egészségünk szempontjából.
pvo-front-800x400

Viszont a már említett norvég cég vegán olaja nem olajos magból előállított, hanem friss Schizochytrium sp. mikroalgából hidegen sajtolt Omega-3 olaj, EPA –val és magas DHA tartalommal. Pont mint a halolajnál, ideális, csak éppen ez vegán.

Kiemelve egy területet, pár gondolat a fejlődő szervezet és az Omega-3 kapcsolatáról.

Vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy az Omega-3 nélkülözhetetlen a magzati, és a születés utáni agyfejlődéshez. Hiányában a későbbiekben tanulási és viselkedési zavarok lépnek fel. Az agyi DHA megfelelő magzat korban történő felhalmozódása kritikus fontosságú a későbbi normális neurológiai és vizuális fejlődéshez (Yavin és munkatársai., 2001.). Amikor szoptatott és tápszerrel etetett csecsemőket hasonlítottak össze, a szoptatott gyermekek agyában kétszer annyi DHA volt kimutatható, s összességében a szervezetükben háromszor annyi DHA halmozódott fel, mint a tápszeres kontrollcsoportnál.
m-15-450x300A 200 mg/nap DHA adagot szedő szoptatós anyák csecsemőinek 4 hónaposan élesebb volt a látása és 9 hónaposan jobb volt a problémamegoldó készsége (Guesnet és munkatársai, 2010.). A DHA felhalmozódása a várandósság utolsó három hónapjában gyorsul fel, de a homloklebenyben 20 éves korig folyamatos nő a szintje azzal párhuzamosan, ahogy ez a humán érzelmekért, kognitív funkciókért, motivált viselkedésért és viselkedésgátlásért, valamint a figyelemért felelős terület fejlődik. Ezért a koraszülötteknél szignifikánsan gyakrabban fordul elő figyelemzavar, impulzivitás, tanulási zavarok, nyelvi zavarok, hiperaktivitás, szorongás, motoros zavarok és gyenge szociális működés az életkorban és nemben megegyező időre születettekhez képest. ADHD-ban szenvedő gyerekek és felnőttek vérében az átlagnál alacsonyabb az Omega-3 szint. Születés után a csecsemő DHA ellátottsága az anya Omega-3 fogyasztásától függ. (A növényi eredetű olajos magvakból származó Omega-3 nem növeli az anyatej DHA tartalmát!) A magzati és a korai évek Omega-3 hiánya a későbbiekben jelentősen megnöveli a későbbi skizofrénia, depresszió és bipoláris betegség kialakulásának a kockázatát is (McNamara és Carlson, 2006.). Nyolc éves korban mérték a gyermekek verbális intelligenciáját annak függvényében, hogy anyjuk mennyi Omega-3 tartalmú tengeri élelmet fogyasztott a várandóssága alatt. A heti 15 grammnál kevesebbet fogyasztókhoz képest a heti 3270 grammnál is többet fogyasztó anyák gyermekeinek 31%-kal volt jobb a teljesítménye (Hibbeln és munkatársai, 2007.).
A várandós anyáknál ezért kiemelten fontos az Omega-3 bevitel, főleg ha már nem az első kisbabát várja. Általában a harmadik gyermeket várva, ha nem figyelt oda a kismama a megnövekedett Omega-3 igényre és bevitelre, sokszor súlyos Omega-3 hiány lép fel, aminek kárát mind a baba, mind az édesanya szenvedi.

Ha már Alfától Omegáig, akkor megemlítenék még 2 betűt. K és D. Méghozzá K2 és D3 vitamin. A 80-as évek nagyon népszerű iskolatej mozgalmának az volt a célja, hogy a felnövő generáció kálciumban gazdag étrendje egészséges csontozatot hozzon és megelőzendő a később kialakuló csontritkulást. Igen ám, de porszem került a gépezetbe. A sok kalcium mellől, ha hiányzik a D3 vitamin, csak egy kis hányada épül be a csontozatba, viszont egy ideig kering az érrendszerben, míg végül lerakódik az erek falán meszes lerakódást képezve. Valahol öngól.
Ezen a helyzeten képes óriásit javítani a K2 MenaQ7, más néven K2 Mk7 és a D3 vitamin.

Osteocalcin egy fehérje. Az MGP (Matrix Gla Protein) szintén egy fehérje. A Kalcium egy fontos tápanyag a sejtek működéséhez és a csontrendszerhez. Nem szeretnénk belőle túl sokat, főleg az ereinkben. Aztán, ahogy öregszünk, úgy a vérkeringésben található kalcium összegyűlik az érfalon, melytől az merevvé válik. Ez gyengébb véráramot eredményezhet, megemelheti a vérnyomást, és akár az érfalak megrongálódásához is vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, barátaink segítségét kell igénybe vennünk. Az Osteocalcinét és az MGP-ét. Az MGP ki fogja tisztítani a kalciumot az erekből, míg az Osteocalcin a csontokba irányítja azt, ahol igazán szükség van rá. De egyikük sem képes erre további segítség nélkül. Szükség van rá, hogy a D3 vitamin szintetizálja, a K2 vitamin pedig aktiválja őket. Amikor megfelelő a K2 vitamin bevitel, akkor a kalcium kikerül a vérkeringésből, és más szövetekben kerül felhasználásra: például az erős csontok felépítésében. Ha a legjobb K2 vitamint keressük, akkor olyan táplálék kiegészítőt érdemes választani, mely MenaQ7-et tartalmaz. Az EQ K2+D3 vitamin plusz MenaQ7-et tartalmaz, mely az egyetlen klinikailag igazolt K2 vitamin forrás a piacon.

Muszáj szót ejtenem az Omega-3 hatásáról a Covid-19 vonatkozásában.
Több vizsgálat is jelent már meg, mely az Omega-3 Covid-19 ellenes hatását bizonyítja.covid
Az egyik vizsgálatban száz, otthon ápolt Covid-19 beteg vett részt, két csoportra osztva. Az Omega-3 kezelés több mint kétszeresére növelte annak valószínűségét, hogy a 17. napra minden tünet megszűnjön (52% a kezelt csoportban, szemben a kontroll 24%-ával) (Kosmopoulos és munkatársai, 2021.).
Egy másik vizsgálatban az intenzív osztályra kerülő betegek egy részének adtak Omega-3-at. Az eredmények szerint egy hónap alatt a betegséget túlélők aránya az Omega-3 csoportban 6.1-szeres volt (Doaei és munkatársai, 2021.), dacára annak, hogy az alkalmazott Omega-3 mennyisége tulajdonképpen nevetségesen kevés volt.
Egy harmadik vizsgálatban a sokkal egzaktabb Omega-3 indexet mérték (a vörösvérsejtben mérhető Omega-3 tartalom) a 74 idős, krónikus betegségekben szenvedő Covid-19-ben szenvedő betegeknél. Az Omega-3 index alapján 4 csoportba osztották a betegeket. A legalacsonyabb értékű csoportnak 3.56%-nál alacsonyabb, a legmagasabb értéket mutatóknak 4.53%-nál magasabb volt az Omega-3 indexe. Egészséges kontrolloknak átlag. 7.8% volt az értékük. A legmagasabb értékű csoportnak 55%-kal volt kisebb az esélye, hogy lélegeztető gépre kerüljön és 72%-kal valószínűbben maradtak életben (Zapata és munkatársai, 2021.).
A pozitív hatás egyértelműen az Omega-3 gyulladáscsökkentő és immunserkentő hatásainak tulajdonítható (Hathaway és munkatársai, 2020.; Akram és munkatársai, 2021.).

Tizenhét olyan vizsgálat összevont elemzéséből, amelyekben objektíven mérték az Omega-3 vérszintjét, levonható az a következtetés, hogy a magas Omega-3 szint legalább 15-18%-kal csökkenti az össz-, 15%-kal a szív- és 11%-kal a rákhalálozást (Harris és munkatársai, 2021.).

Az Omega-3 számos, itt nem bemutatott, gyulladásos természetű betegségcsoportban is komoly hatásokat mutat (Yates és munkatársai, 2014.), mint pl. autoimmun (Simopoulos, 2002.) és neuropszichiátriai betegségek (Young Conquer, 2005.), diabetes (Delpino és munkatársai, 2021.), asztma (Papamichael és munkatársai, 2018.) és bőrbetegségek (Thomsen és munkatársai, 2020.).

Fontos kiiktatni az étrendből a növényi olajokat (kivéve az olívát és a kókuszolajat) és a margarinokat, s fontos Omega-3 halolajat fogyasztani. A megtévesztően reklámozott növényi Omega-3 nem pótolja az állati eredetűt (ALA <>EPA, DHA).
Kérem, hogy legyenek körültekintőek. Ha fontos az egészségük, figyeljenek a részletekre is.

(Felhasznált forrás: Szendi G.: Létszükségletünk: az Omega-3)

Megosztom ezt az oldalt másoknak is: