Meddőség – Omega-3 hiány

Loading

Meddőség kicsit új megvilágításban.

meddőség

Egyre több család csak tervezi a babát sikertelenül.
A fogantatás elmarad, vagy hosszú ideid történő próbálkozás után történik csak meg.
Mi lehet az oka? A szervi problémák mellett egyre gyakoribb a stressz, az életmódbeli és környezeti ártalmak okozta időszakos vagy teljes meddőség.
A párok 15%-a meddő. Ezen belül 40%-ban a férfiak, 20%-ban a párok mindkét tagja valamilyen rendellenességben szenved, amely gátolja a fogantatást. Általában 2 év sikertelen próbálkozás után kezdik meg a párok a teljes kivizsgáltatást. Kutatók azonban úgy vélik, hogy a megfelelő táplálkozással már a tervezett terhesség előtt is sokat tehetünk a fogantatásért és a majdan megszülető gyermekünk egészségéért.

Meddőség a nemek viszonyában

Ha meddő a nő.

A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint 50-60 évvel ezelőtt. Ez felborítja a szervezetünkben található zsírsavak egyensúlyát. A hormonháztartás nem tud megfelelően működni, mely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

A megfelelő minőségű és mennyiségű Omega-3 pótlás növelheti a teherbeesés esélyét – állítja dr. Tom Saldeen professzor. A meddőségi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak megfelelő arányának köszönhetően megnő az Omega-3 alapú prostacyclin szint, ami értágító hatással jár, és a thomboxane szint, ami viszont érszűkítő. A méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a fogantatásra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig. Az Omega-3 gyulladáscsökkentő hatással is bír, és hozzájárul az egészséges sejtosztódáshoz is.

Ha meddő a férfi.

Az USA-beli Illinoisi Egyetem munkatársai szerint az Omega-3 zsírsav javítja a férfiak nemzőképességét.
A dokoza-hexánsav, más néven DHA, fontos Omega-3 zsírsav a szem és az agy fejlődésében. Egereken végzett legújabb kutatások szerint a férfi termékenységben is szerepet játszanak.

„A herékben és az agyban magas a DHA tartalom, de eddig nem voltunk tisztában, hogy ezekben a szövetekben mit is tesznek.
Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokoza-hexaénsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A dokoza-hexaénsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés és bizarr alakú spermiumokat termeltek, amelyek nemzésképtelenek”- mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója.

A DHA az Omega-3 zsírsav egyik fontos összetevője. Amennyiben Omega-3 tartalmú étrendet fogyasztottak a kísérleti példányok, a nemzőképesség teljesen visszaállt.
Ez a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez.

Egy másik vizsgálatba 266 terméketlen férfit vontak be.

Alacsony spermiumszám, melyek mozgási képessége is csökkent, sőt alaki eltérések is mutatkoztak. A résztvevők naponta 1,82g EPA és DHA tartalmú Omega-3 –at fogyasztottak, 32 héten át. A kiértékelt eredmények alapján, a 32. hét után a spermiumokban magasabb EPA és DHA koncentrációt mértek. A spermiumok száma is megnövekedett, 15 millió/ml-ről átlagosan 28 millió/ml-re. Mivel az Omega-3 zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatása van, a káros folyamatokat blokkolják, így a spermiumok alaki rendellenességeit is csökkenthetik.

(A Biology of Reproduction című folyóirat 2011. októberi számában jelent meg.)

 

Omega-3 olajok az EQOLOGY-tól.
A legfrissebb és legtisztább Omega-3 olajok. Nehézfém mentesek, és frissességüknél fogva nincsen avas olaj tartalmuk. Totox: 4-6.

“Az Omega-3 az agy tápláléka. Érvényes az értelmi képességre, figyelemre, koncentrációra és a depresszióra is.
Egész életünkre érvényes, 2 évvel a fogantatásunk előtt-től egészen az öregkorig.”
Dr. Jacqueline Stordy 
(angol kutató és nutricionista)

Itt tudod megrendelni.

Itt tudsz kérdezni, kapcsolatba lépni velem.

 

 

Megosztom ezt az oldalt másoknak is: