Miben segít az EQOLOGY Omega-3 olaja?

Loading

Miben segít?

/Bővebb információért kattints a sor elején található keresztre./

Loading

Élsportolók – biciklisták, birkózók, focisták és karatésok – részvételével végzett kísérletek eredményei alapján, a megfelelő tisztaságú Omega-3 zsírsav-készítmények alkalmazása segíti a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzését, illetve, a sportterhelés káros hatásainak csökkentését. A 35 év feletti sportolóknál a hirtelen szívhalál, vagyis a szívizominfarktus  leggyakoribb oka  a koszorúér elmeszedése.  Ennek rizikófaktorai a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Az Omega-3 zsírsav rugalmasítja az ereket,  segíti, hogy szervezetünkben a köznyelvben jó koleszterinnek nevezett HDL szintje növekedjen, és csökkenjen triglicerid szintje.

Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Az Omega-3 –zsírsavak eddig is ismert vérnyomáscsökkentő hatását élsportoló futballistákon igazolták, egy öthetes kísérlet során, napi 6 gramm halolaj adása alacsonyabb nyugalmi diasztólés vérnyomást eredményezett, a napraforgóolajat kapó kontrollcsoportéhoz képest. A szív teljesítményére számos pozitív hatással bír az Omega-3 zsírsav.

Egy randomizélt vizsgálatban biciklistáknál a szív oxigénellátásának, illetve a teljes test oxigénfogyasztásának emelkedését mérték 8 hetes, napi 8 gramm halolaj fogyasztásnál. Kísérleti és klinikai vizsgálatok utalnak arra, hogy az Omega-3 zsírsavak hosszú távú szedése preventív hatással bír a pitvarfibrilláció kialakulásával szemben. Az elhúzódó, nagy fizikai megterhelésnek kitett sportolók fokozottan veszélyeztetettek a légúti fertőzésekkel szemben, ezek következményeként pedig légzőrendszeri károsodás, illetve asztma is kialakulhat.

Fiatal birkózóknak 12 hetes intenzív edzés során napi 1 gramm Omega-3 zsírsavat adtak, amely több légzésfunkciós paraméter javulását eredményezte a kontrollcsoportéhoz képest. Karatésoknál a reakcióidő csökkenését eredményezte a 21 napon át napi 2,25 gramm Omega-3 zsírsav szedése, sőt hangulati állapotuk jelentős javulását is megfigyelték.  Egyes országokban így például Svédországban, Finnországban, Írországban már egyre nagyobb százalékban alkalmazzák az Omega-3-készítményeket sportolók körében.   A svédek a szabadidő-sportolóknak napi 1-2 gramm, az élsportolóknak napi 6-8 gramm bevitelét javasolják.

Tanulmány – jelentős tüdőkapacitás növekedés

Egy sportolókon végzett 12 hetes intenzív edzések vizsgálták az Omega-3 hatásait. A vizsgálatban az egyik csoport Omega-3 -at, míg a másik csoport placebót kapott. Azok akik Omega-3 kiegészítést kaptak jelentős javulást tapasztaltak a tüdőkapacitásban és működésében. A tüdőkapacitás javulásával és a tüdő működésének javulásával több oxigént tudunk felhasználni és azáltal, hogy több oxigén jut a dolgozó izmokba a terhelések alatt, annál jobb lesz az állóképességünk és nem mellékesen lerövidül a regenerációhoz szükséges idő is.

Az Omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett számos más előnye is van. Az egyik ilyen előnye az, hogy növeli az oxigén szállítását a szívizomhoz, így csökkenti a terhelését, azáltal, hogy nem kell akkora munkát végeznie, hogy a saját munkájához felvegye az oxigént. Az Omega-3 zsírsavak további előnyei, melyek hasonlóak a fizikai aktivitás során mutatottakhoz. Ezek növelik az inzulin szenzitivitását az izmokban, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatátSzintén csökkenti a rák és a magas vérnyomás veszélyét, fontos szerepe van a szívkoszorú–ér betegségek megelőzésében és folytathatnánk. Arra azonban a kardiológusok kiemelten felhívják a figyelmet, hogy, csak a megfelelő tisztaságú, mindenfajta szennyeződéstől megtisztított Omega-3-készítmények folyamatos szedése jár az egészségmegőrzés szempontjából jótékony hatással.

(Forrás:webbeteg.hu) (Forrás: Cardiologia Hungarica: Az Omega-3 zsírsav étrend-kiegészítés kedvező hatásai sportolókban Dr.Kiss Orsolya, Prof.Dr.Merkely Béla, Sydó Nóra)

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

Rengetegen szenvednek ízületi betegségektől. Kevesen tudják azonban, hogy a sok Omega-3 fogyasztással elkerülhető a gyulladásos típusú ízületi megbetegedések kialakulása illetve csökkenthetők a már kialakult betegségekkel járó fájdalmak. Mint szervezetünkben oly sok esetben, itt is a táplálkozás minősége van nagy hatással egészségünkre. Ha az Omega-6 olajok túlzottfogyasztása az Omega-3 zsírsavak hiányával párosul, olyan makacs gyulladásokat eredményezhet, melyek még azután is a szervezetünkben tombolnak, hogy a fertőzés már elmúlt. Az osteoarthritisnek, mely az ízületi problémák leggyakoribb formája, a szívbetegséghez hasonlóan gyakran gyulladásos oka is van.

Ha az étrendünk nem tartalmaz elég Omega-3 zsírsavat, akkor nem lesz, ami a gyulladást keltő Omega-6 eicosanoidokat ellensúlyozza. Az Omega-3 zsírsavakban gazdag, természetes, stabil  halolaj szedése védi az ízületeket. Az Omega-3 zsírsav az ízületi betegségekben szenvedők számára nélkülözhetetlen, hiszen közismert erős gyulladáscsökkentő hatásáról is. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a természetes, stabil halolajnak jobb a hatása az ízületi merevségre, mint az instabil halolajnak. A rheumatoid arthritis olyan komolyabb ízületi gyulladás, amelynél a gyulladás az ízület szöveteit teljesen elpusztíthatja. Kutatók észrevették, hogy a rheumatoid arthritis (krónikus, ízületi gyulladásos betegség) nagyon ritka az eszkimók és a japánok körében, akik halfogyasztásban élen járnak, ezért más országokban is kipróbálták a betegség halolajjal való kezelését.

Kutatásokkal kimutatták, hogy az Omega-3 csökkentheti a fájdalmakat, a gyengeséget, és a gyulladásgátló szerek iránti igényt is. Gyakran néhány hónap kellett a hatás kifejlődéséhez, és egyesek nagyobb dózist igényeltek a szokásosnál. (Pl. naponta 10 ml természetes, stabil halolajat (2 teáskanál)), de a hatás nem maradt el. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyik nagy hátránya, hogy csökkentik a kedvező eicosanoidok szintjét (prostacyclin), és növelik a kedvezőtlen eicosanoid szintet (leucotriének) a gyomorban. Vizsgálatainkból kiderült, hogy a természetes stabil halolaj mindkét mellékhatást ellensúlyozza, ezért fogyasztása kiegészítő kezelésként is ajánlott a felírt gyógyszerek mellett. Kiemelt problémaforrása a fokozott fizikai igénybevétel. A fájdalom mellett a ropogás, mozgáskorlátozottság, nyomásérzékenység a legfőbb tünetek. A porc sérülések kezelésének módja:

  1. Természetes gyulladáscsökkentőként az Omega-3 EPA és DHA tartalmú EQ PURE ARCTIC OIL természetes, stabil halolaj védi az ízületeket, csökkentia krónikus gyulladásos tüneteket és az ízületi merevséget.

A porc építése és lebontása folyamatos, amit kettő enzim összehangolt működése irányít. Külső tényezők hatására ez az egyensúly megbomlik. Ilyen tényezők lehetnek a túlsúlyrendszertelen táplálkozás, munkából adódó folyamatos túlterheléssportsérülések.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

A megfelelő tisztaságú Omega-3 zsírsav-készítmények alkalmazása segíti a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzését. A hirtelen szívhalál, vagyis a szívizominfarktus leggyakoribb oka a koszorúér elmeszedése. Ennek rizikófaktorai a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Az Omega-3 zsírsav rugalmasítja az ereket, segíti, hogy szervezetünkben a köznyelvben jó koleszterinnek nevezett HDL szintje növekedjen, és csökkenjen triglicerid szintje. Az Omega-3 –zsírsavak eddig is ismert vérnyomáscsökkentő hatását, egy öthetes kísérlet során, napi 6 gramm halolaj adása alacsonyabb nyugalmi diasztolés vérnyomást eredményezett, a napraforgóolajat kapó kontrollcsoportéhoz képest. A szív teljesítményére számos pozitív hatással bír az Omega-3 zsírsav.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

Agyunk egyik legfontosabb tápláléka Az emberi agy 30%-át az Omega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet. Intelligenciánk, értelmi képességünk ezen kommunikáció egészséges működésétől függ – az Omega-3 olajok tehát az agy táplálékául is szolgálnak. Mivel szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozásunktól függ, hogy mennyi Omega-3 zsírsavhoz jutunk hozzá. A fejlődő magzatokat a méhlepényen át még az anya látja el a megfelelő mennyiséggel, ezért is fontos a várandós kismamák Omega-3 utánpótlása. Agysérültek felépülését is segítheti Az Omega-3 zsírsav nemcsak a babák agyának fejlődésében segíthet, de jó kondícióban tartja a felnőtt agyat, és lassíthatja annak öregedését. Kedvező hatását jól mutatja, hogy egyes esetekben agysérülést elszenvedetteknél is javított az agy állapotán.

Dr. Julian E. Bailes és munkatársai arra jutottak, hogy a megfelelő dózisú Omega-3 zsírsav mérsékli a szövetkárosodás nagyságát agysérülés esetén, illetve csökkentheti a magatartásváltozást vagy a memória romlását. FORRÁS: THINKSTOCK Új remény az Alzheimer-kóros betegeknek? Nemrégiben ismertették amerikai tudósok azokat a kutatási eredményeket, melyek kimutatták a D-vitamin és az Omega-3 együttes jótékony hatását az Alzheimer-betegeken. Mindkét anyag segít az immunrendszernek megtisztítani az agyat azoktól az amyloid lerakódásoktól, amelyek az Alzheimer-kór fizikai jelzői. Azok a makrofágok, melyeknek a sejtek közti kommunikációt akadályozó káros anyagok takarítása a feladata, a D3-vitamin és Omega-3 kombinációja mellett sokkal aktívabbak és hatékonyabbak voltak.

A gyermekek agyi működésén is rengeteget javít Azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve hozzájutottak a megfelelő Omega-3 zsírsavakhoz, könnyebben tanulnak és értelmi képességeik gyorsabban fejlődnek. Ez a hatás akkor is mérhető, ha a gyerkőc csak iskolás korában kap Omega-3 pótlást: a kisiskolásokkal végzett kísérletekben ők jobban teljesítettek az iskolapadban, nagyobb mértékben voltak képesek koncentrálni, és memóriájuk, illetve felfogóképességük is sokat javult. A pozitív hatások miatt szó volt róla, hogy a brit kormány nemcsak könyveket, de elegendő Omega-3 zsírsavat is biztosítana a tanulóknak.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

A látás minősége folyamatosan romlik, ezért is elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a látásunk megóvásával. A szem szöveteinek rugalmassága, a sejtek regenerálódási képessége az élet folyamán folytonosan csökken. Aki odafigyel egészségére, a sporttal és a megfelelő táplálkozással a szemét is védi. Az Omega-3 újszülött kortól egészen a szemproblémákban legjobban érintett idősebb korosztályig hatékonyan avatkozik be a szem védelméért felelős sejtek munkájába. A DHA zsírsav szemünk sejtjeinek alkotóeleme, felelős a szem felszínén található kehely sejtek sűrűségéért. Ezek a sejtek felelősek szemünk védelméért, óvják a villódzó fényhatásoktól, szabályozzák a könnytermelést és a szemszárazság mértékét.

AZ Omega-3 ÉS AZ ÚJSZÜLÖTTEK SZEME
Látásunk és szemünk állapotának egyik meghatározója a genetika és az öröklődés. Számos orvosi tanulmány foglalkozik azzal, hogy az édesanyák DHA zsírsav bevitele milyen hatással van az anyatej minőségére és ezáltal az újszülöttek szemének állapotára. A kutatók nemrég azt vizsgálták, hogy az egészséges újszülöttek közül azoknál, akik DHA-ban gazdag anyatejes táplálást kapnak, érzékelhető-e különbség a vizuális észlelésben. Az eredmény magáért beszél: már 2-4 hónapos korukra észrevehetően jobb látással rendelkeznek azok a kicsik, akik hozzájutottak az megfelelő Omega-3 zsírsavhoz.

Emellett a terhesség alatt az édesanya megfelelő DHA fogyasztása is hatással van a vizuális képességekre. Várandósság és szoptatás ideje alatt tehát az édesanya Omega-3 fogyasztása jelentősen befolyásolja a pocakjában növekvő, és az általa táplált csecsemő funkcióit.

AZ Omega-3 ÉS AZ IDŐSÖDŐ SZEM
A felnőttek, időskorúak esetében legjobban szintén a szem és az Omega-3 kapcsolatát vizsgáló kutatásokkal tudjuk érzékeltetni a DHA zsírsav fontosságát. Az Omega-3 idősebb korban már olyan, súlyosabb problémáktól képes megóvni bennünket, mint például a szürke hályog vagy a makula degeneráció.

A vérvizsgálatokból kiderült, hogy már heti egyszeri Omega-3 EPA-DHA zsírsavban gazdag étkezés a felére csökkentheti a makula degeneráció és a glaukóma kialakulásának lehetőségét, azáltal, hogy biztosítják a könny szabad áramlását a szembe. Az Omega-3 volt az, amely a legnagyobb mértékben hatással volt a kutatásban résztvevők szemének egészségi állapotára. A makula degeneráció kialakulásának lehetősége szintén 25%-al csökkent napi 100mg EPA-DHA fogyasztása mellett. Azok az emberek vannak kitéve leginkább a zöld hályog veszélyének, akiknek magas vérnyomásuk, szívbetegségük, túl sűrű vérük van, vagy elégtelen a vérkeringésük a látóidegeket tápláló karotid artériákban. Elég tudományos bizonyíték gyűlt fel már csak az elmúlt tíz évben is ahhoz, hogy biztosan állíthassuk, az Omega-3 olajok sikerrel előzik meg, illetve gyógyítják ezeket a keringési zavarokat. Régóta elismert tény, hogy a dohányzás növeli a zöld hályog kialakulásának veszélyét.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

Az Omega-3 zsírsavak elsősorban a gyógyulási folyamat felgyorsításában játszanak szerepet. A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusainak fontos eleme, a gyógyulás természetes velejárója, ami az immunrendszert cselekvésre ösztönzi. Néha azonban a hosszú ideig fennálló gyulladás a gyógyítás helyett egészségügyi problémává válik – például amikor a fehérvérsejtek az eredeti probléma elmúlása után is még sokáig aktívak maradnak, vagy ha az immunrendszer olyan teljesen ártalmatlan anyagokra, mint a parlagfű pollen vagy a macskaszőr, szintén túlzottan reagál.

Manapság már tudjuk, hogy az Omega-3 tartalmú halolajak „rendet tehetnek az ilyen túlpörgött immunrendszerben” is. Ugyanis nemcsak erős, hanem „okos” immunrendszerre van szükségünk. Dr. Simopoulos szerint sok probléma hátterében „hiperaktív vagy félrevezetett, nem pedig túl lassú immunrendszer húzódik”. Az „okos” védelmi rendszer tudja, hogy mikor és mit támadjon meg, illetve hogy mikor vonuljon vissza. Ha étrendünk túl sok Omega-6 olajat tartalmaz, „szervezetünk sok olyan anyag termelését felgyorsítja, amelyek lázat, fájdalmat, túlérzékenységet és duzzanatokat okozhatnak”. Sok kitartó gyulladás esetében például fontos szerepet játszanak az úgy nevezett B4 leukotrinek (LTB4), amik szaporodását az Omega-3 zsírsavak meg tudják akadályozni.

Az Omega-3 zsírsavak ezen kívül egy olyan fehérjefajta, az interleukin-1 túltermelődését is meggátolják, amely normális mennyiségben a jól működő immunrendszer része. Több kísérlet is kimutatta, hogy az Omega-3 halolajak nagymértékben csökkentette az interleukin-1 mennyiségét. Az Omega-3 zsírsavaknak további fizikai előnyei is vannak, az izomnövekedést elősegítő hatástól kezdve az izmok glikogéntárolásának elősegítésén keresztül az erőnövelő hatásig. Emellett azonnali változást képesek előidézni a zsírégető képességedben.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

Számos tanulmány beszámol az Omega-3 zsírsavak rákellenes hatásairól, kiemelten kezelve az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarákot. Az Omega-3 zsírsavak csökkentik a prosztata daganat növekedését, lassítják a kórszövettani progressziókat és növelik a túlélési esélyeket. Egy 2011-es tanulmány 3400 ember bevonásával vizsgálta a zsírok és a prosztatarák kapcsolatát és úgy találták, hogy akinek a vérében nagyobb mennyiségben található meg a DHA, azok az emberek kisebb eséllyel kapják meg a prosztatarák agresszív típusát.

Az Omega-3 zsírsavak közül mind a hosszú és mind a rövid láncú zsírsavakról kimutatták, hogy képes csökkenteni a mellrák kockázatát. A magas DHA a vörösvérsejtek membránjában társítható a mellrák kisebb kockázatával. Egy 2007-es tanulmány bizonyítékot talált arra nézve, hogy az Omega-3 zsírsavak szájon át alkalmazása javítja a rákos betegek állapotát, fokozza az étvágyat, növeli a testsúlyt és javítja az életminőséget. Egy 2009-es kiegészítő tanulmány azt állapította meg, hogy az eikozapentaénsav segített a rákbetegek izomtömegének megtartását.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

Depresszió és az Omega-3 zsírsav hiánya között összefüggés van. Ezt Joseph Hibbeln lipidkutató vetette fel először 1995-ben. Hibbeln szerint a depressziós állapot tulajdonképpen a jótékony zsírsav hiányában rosszul működő agy működészavara, amit orvosolni lehet megfelelő Omega-3 bevitellel.
Egy másik kutatás is rámutatott az összefüggésre. Az orvosok észrevették, hogy minél súlyosabb a depresszió, annál alacsonyabb az adott beteg Omega-3 szintje. A kutatási eredményeket a statisztikák is alátámasztják. Azokban az országokban, ahol sok halat esznek, például Japánban, sokkal ritkábbak a depressziós esetek. Minél kevesebb halat fogyaszt az adott népesség, annál több depressziós beteg él közöttük.

Még a szülés utáni depresszióval is kapcsolatba hozták már az Omega-3 hiányát. A várandósság során a magzat saját szükségleteit az anyai szervezetből fedezte, így szülés után – megfelelő pótlás hiányában – az anyánál nagy fokú Omega-3 hiány jelentkezhet.

Depresszió és az Omega-3

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Loading

A zsírok bevitelének optimalizálása. Az egészséges zsírokra szüksége van a szervezetnek, a transzzsírokat viszont kerülni kell. Vörös és feldolgozott húsok helyett fogyasszunk halat. Az Omega-3 zsírsavak segítségünkre vannak a trigliceridszint csökkentésében, valamint fontos szerepet töltenek be az antioxidánsok is. Forrás: webbeteg.hu

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

 

Miben segít az EQOLOGY Omega-3 olaja?

Itt tudod megrendelni.

Itt tudsz kérdezni, kapcsolatba lépni velem.

 

Megosztom ezt az oldalt másoknak is: