Kotsuban Yumeiho masszázs

Loading


A yumeiho a keleti masszázstechnikák egyike. 

A yumeiho mai formájának megalkotója, prof. Saionji Masayuki mester szerint az emberek 99 százalékának csípőcsont-elmozdulása van. A diszlokáció mindenekelőtt a csontok, izületek, izmok működésbeli zavarához, majd, mintegy következésképpen (az egyenlőtlen izomterhelés miatt), a sértett oldalon lábrövidüléshez vezet, végül pedig – különböző mechanizmusok révén – a belső szerveinkben is kóros elváltozásokat eredményez.

 
A yumeiho olyan komplex, izomlazító, izületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egésztesti – gyúrás, amelynek célja a test statikai egyensúlyának és szimmetriájának, és ezzel harmónikus működésének fenntartása vagy visszaállítása, vagy – az adott esetben felbomlott egyensúly – helyreállítása. Masayuki professzor szerint, “ha egy ember teste szimmetrikus, izmai-kötőszövetei lazák, akkor az egész test vér- és energiakeringése tökéletes, így egyszerűn képtelen komolyabb betegséget kapni…”

prof. Saionji MasayukiMasayuki professzor ezt a technikát megelőzésre és gyógyításra egyaránt használta. A terápia célja, hogy az asszimetrikus és emiatt diszharmónikus emberi testet ismét szimmetrizáljuk, ezáltal az öngyógyító erőket aktivizáljuk és a betegségeket megelőzzük, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegítsük.
 
Alkalmazási területét tekintve a yumeiho széles körű: eredetileg a shaolini harcművészek testi-lelki teljesítőképességének fokozására használták, ma már az eredeti funkció mellett mozgásszervi és belszervi betegségek kezelésére alkalmazzuk. Mivel a szervezet harmonizálását és az öngyógyító kapacitás fokozását célozza, nemcsak kiegészítő, hanem bázisterápiának is alkalmas.

A terapeuta a gyúrást az ún. mereidián pályákon végzi, amivel egyúttal lehetővé teszi a test akadálytalan és szabad energiaáramlását. Az izületek kimozgatásával feloldja azok blokkolódásait, és biztosítja a teljes szervezet harmonikus működését.
 
A kezelés, könnyű laza öltözetben a földön, tatamin (szivacson) történik. A masszőr nem használ krémet, vagy egyéb segédezközöket. Csupán a kezével és a testével maszíroz.
 
 
A yumeiho története
 
A yumeiho technikája, alapfogásai a Shaolin-völgy egyik kolostorából származnak. Ez a völgy volt Kínában a buddhizmus bölcsője, és innen indult gyakorlatilag az összes harcművészet. Hogy több száz éve pontosan milyen technikát használtak, nem tudjuk. Egy biztos: a két világháború között a harcművészek az általunk is használt fogásrendszert alkalmazták. Masayuki professzor mestere – Suichi Ohno – ekkor ment Kínába, a Shaolin-völgy egyik kolostorába, eredetileg az ottani harcművész technika tanulmányozása céljából. Ott tanulta – a harcművészet részeként – ezt a technikát, majd a II. világháború után visszatért Japánba, és alkalmazni kezdte, mint gyógymódot. Az alaptechnikát már ő is kiegészítette az általa megtanult keleti gyógyászat alapelemeivel.
 
Masayuki professzor eredetileg kínai kalligráfiát (írást) tanított, majd fiatal korában megismerve ezt az akkor még névtelen technikát, tanulni, majd alkalmazni kezdte. Fiatal korában éveket töltött a technika elsajátításával.
 
A gyakorlati alkalmazás során rengeteg tapasztalat gyűlt össze, amelyeket rendszerezve kibontakozott az a kép, amelyet végül az emberi test súlyközpont eltolódásának elméleteként foglalt össze. A gyakorlati tapasztalatok és az elmélet együttesen adják azt a komplex módszert, amelyet a Mester Kotsuban Yumeiho névvel jelölt.
 
Oroszországban a moszkvai Repülőorvosi Intézet komoly kutatásokat végzett a yumeiho hatásait illetően, melyek alapján Masayukit címzetes professzornak választotta az Orosz Tudományos Akadémia.
 
 
Megosztom ezt az oldalt másoknak is: