Szoptatás és a baba fejlődése: a DHA

Loading

Szoptatás

A baba fejlődése: az Omega-3 zsírsavak (DHA) jelentősége

Az Omega-3 zsírsavak egyike a DHA, mely az anyatejben is megtalálható. A DHA fontos szerepet játszik a szoptatás ideje alatt, mivel kiemelten fontos a baba fejlődése, főként agyfejlődése szempontjából. Az általad elfogyasztott Omega-3 zsírsavak és tápanyagok az anyatejen keresztül jutnak el a babához.

Szoptatás és a baba fejlődése: a DHA - Omega-3

Omega-3 zsírsavak szerepe a szoptatás alatt

Szoptatás és agyfejlődés kapcsolata az Omega-3 és a DHA jelentősége

Az anyatej a baba számára már a születés utáni első hetekben sokkal több, mint csupán táplálék. A baba fejlődéséhez folyamatosan szüksége van telítetlen zsírsavakra (az Omega-3 zsírsavak ide tartoznak), melyeket az anyatejjel biztosíthatsz számára.

Az agy, a látás és az idegrendszer csecsemőkorban intenzíven fejlődik, ezért mindenképpen fogyassz Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket a szoptatás ideje alatt.

Az anyatej a legjobb és legoptimálisabb összetételű táplálék kisbabád számára. Kutatások alapján az anyatejben található DHA kiemelten fontos a baba fejlődése, főként az agyának és szemének fejlődése szempontjából.

Milyen forrásokból biztosíthatod az Omega zsírsavakat (köztük a DHA-t) a baba fejlődéséhez?

A különböző ételek közül a tojásban, a halban és a húsban találhatóak telítetlen zsírsavak.

A nagy testű, vadon fogott tengeri halak jó forrásai az Omega-3 zsírsavaknak. A hazai halak közül a busa húsa tartalmazza őket. Ezenkívül kisebb mennyiségben növényi olajokban (olíva-, szója-, lenmag-, kendermag-, repceolaj), dióban, mogyoróban, hüvelyesekben is megtalálható. Egy teáskanál lenmagolaj 2,5 g Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ez már a kétszerese annak, ami egy átlag napi étrendben megtalálható, azonban növényi forrásból nem biztosítható a kisbabád számára fontos DHA, azt csak a halak húsa tartalmazza.

A növényi olajokban (lenmag), olajos magvakban (dió, mogyoró) Omega-6 zsírsavak találhatók meg. Az Omega-9 zsírsavat például az olíva-, repce-, kukoricaolaj és a dió tartalmazza.

Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, melyeket szervezetünk nem képes előállítani, azonban kisbabád fejlődéséhez a DHA, az egyik típusú Omega-3 zsírsav járul hozzá. Amennyiben kevés halat fogyasztasz, érdemes pótlásáról gondoskodnod, különösen szoptatás alatt.
Már a várandósság alatt is kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű Omega-3 bevitel. Ennek hiányában a várandós kismama saját készletei apadnak sokszor kritikus hiányszintűre. A hiány pótlása, a készletek feltöltése óriási jelentőségű, mind a szoptatós kismama, mind pedig az újszülött, kisgyermek szempontjából is.

Erre jelenlegi legjobb választás az EQOLOGY Omega-3 olajai.

 

Omega-3 olajok az EQOLOGY-tól.
A legfrissebb és legtisztább Omega-3 olajok. Nehézfém mentesek, és frissességüknél fogva nincsen avas olaj tartalmuk. Totox: 4-6.

“Az Omega-3 az agy tápláléka. Érvényes az értelmi képességre, figyelemre, koncentrációra és a depresszióra is.
Egész életünkre érvényes, 2 évvel a fogantatásunk előtt-től egészen az öregkorig.”
Dr. Jacqueline Stordy 
(angol kutató és nutricionista)

Itt tudod megrendelni.

Itt tudsz kérdezni, kapcsolatba lépni velem.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is: