Érzelmi jóllétünk és az esszenciális olajok 2.

Loading

Olvasd hozzá a bejegyzés 1. részét is.

Az illóolajok jelentősége a hangulat szabályozásában

Nos, a jó hír az, hogy a szaglást az egyensúly megteremtésének folyamatában javunkra fordíthatjuk – legyen szó akár a stressz csökkentésről, a hangulat kiegyensúlyozásáról, az alvás javításáról, a fájdalom enyhítéséről, a hányinger csillapításáról vagy a memória és az energiaszint javításáról. Az illatokat jóval a szavak előtt érzékeljük, és ténylegesen képesek megváltoztatni az idegrendszer biokémiáját.

Maga az aromaterápia kifejezés is azon alapul, hogy az illóolajok természetüknél fogva illatosak / aromatikusak. Az illatok pedig erőteljes fiziológiai, mentális és emocionális válaszokat tudnak kiváltani. Az illóolajok másik fontos tulajdonsága az illékonyság, ami azt jelenti, hogy gyorsan elpárolognak, és gyorsan felszívódnak testünkben. A folyamat, amelynek során az illatok eljutnak az agyhoz, a szaglás, és aminek közvetítésével megtörténik, az a szaglórendszer.

Amikor az illóolajokat belélegezzük, az olaj molekulái eljutnak az orrmelléküregben található szaglóhámhoz, és itt kapcsolódnak a csillókon lévő receptorokhoz. A nyálkahártya túloldalán az érzősejtek axonjai egyenesen az agyban lévő szaglógumóhoz küldik az információt. Vagyis nem az illóolaj maga, hanem az illóolaj komplex kémiai összetételének idegi „fordítása” vagy üzenete jut el az agyba. Az axonok milliói lépnek be a szaglógumóba, amely közvetlenül kommunikál az amygdalával, a hippokampusszal és más agyi struktúrákkal. (Lásd részletesen az előző részben!)

Az amygdala, az érzelmek központja a limbikus rendszerben, összekapcsolja a szaglást az érzelmi tanulás képességével. Az aromatikus információ itt összekapcsolódik a helyzethez kötődő érzelmekkel. E két dolog összekapcsolódása, mint láttuk szorosan összekapcsolódik a túléléssel, és a kulcsa lehet annak a folyamatnak is, amelyen keresztül az illóolajok segítenek az érzelmi egyensúly megteremtésében és fenntartásában.

Hangulatainknak kiszolgáltatva?

Általában úgy tekintünk a hangulatra, mint ami csak úgy megtörténik velünk, vagy ami minket választ. A valóság az, hogy érzelmeink és a külső közvetítő anyagok kémiai hatásai határozzák meg a hangulatunkat. Mi lenne, ha ezt a tudást felhasználnánk arra, hogy megválasszuk a hangulatunkat, anékül, hogy ki legyünk téve káros anyagoknak vagy a drogok hatásának? Mi lenne, ha kigondolnánk a vágyott hangulatot, majd kiválasztanánk hozzá egy egészséges közvetítő anyagot – a megfelelő illóolajat, amely képes azt megteremteni? Az illóolajokkal képesekké válhatunk saját érzelmi forgalmunk irányítására!

Példaként nézzünk meg két terméktapasztalatot. Képzeljünk el egy férfit, aki többnyire úgy reagál az életre, hogy aggódik, reménytelen és szomorú, tele van félelemmel. Ha ez a férfi Vadnarancs (Wild Orange) illóolajat kezd használni – amely hangulatemelő, méregtelenítő és nyugtató hatásáról ismert -, hamarosan valószínűleg nő a képessége az öröm átélésére, reménytelibb lesz, jobban tud bízni és általában nyugodtabb lesz. Ezért arra is képessé válhat, hogy másképp reagáljon a tapasztalataira, és másként viszonyuljon kellemetlen emlékeihez: mindez pedig lehetővé teszi a változás elindulását.

Vagy képzeljünk el egy nőt, aki gyerekkorában sorozatos traumákat szenvedett el, miután az édesanyja betegségben elhunyt, amíg alkalmazkodó kapacitása fokozatosan kimerült. Felnőttként sorozatosan azt tapasztalja, hogy nem tud megküzdeni az élet nehézségeivel, minden túl fájdalmas számára, és negatív énképe egyre inkább megerősödik. Olasz szalmagyopár (Helichrysum) illóolaj használatával – amelynek kémiai összetevői fájdalomcsillapító és regeneráló tulajdonságokkal bírnak – a szervezete egészséges formában jut hozzá a fájdalmat tompító kémiai anyagokhoz. Nem tudjuk, hogy ezután pontosan mi történik a testben, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a nő jó eséllyel felszabadul a fájdalom terhe alól. Megküzdési kapacitása növekszik, jobban fogja tudni kezelni az életet. És el tud indulni a gyógyuláshoz vezető úton.

Ahelyett, hogy érzelmi állapotaink áldozatának éreznénk magunkat, mi lenne, ha kézügyben lenne otthon a saját házipatikánk? Mint természetes külső közvetítő anyagok, az illóolajok erőteljes hatással vannak érzelmeinkre, hasonlóan a hangulatmódosító drogokhoz, csakhogy egészséges eredményekkel. A viselkedés megváltoztatását célzó szintetikus gyógyszerektől eltérően, az illóolajok komplex molekuláris szerkezete lehetővé teszi, hogy intelligensen kapcsolódjanak sejtjeink megfelelő receptortípusaihoz, és támogassák a kívánt hatást: az egészséges és kiegyensúlyozott működést.

Jóllehet az illóolajok számos jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, talán a legcsodálatosabb az, ahogyan érzelmi jóllétünkre és hangulatunkra hatnak.

A doTERRA szakértői által összeállított, egyedi fejlesztésű érzelmi illóolaj keverékek: Motivate, Cheer, Console, Forgive, Passion, Peace.

Forrás:

https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2019/09/25/illatokkal_az_emlekek_nyomaban (2020.05.31.)
Csépe Valéria, Győri Miklós, Ragó Anett: Általános pszichológia 1-3. – 1. Észlelés és figyelem
(https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_altalanos_pszichologia_1/ch17.html, 2020.05.31.)
The Essential Life 5th edition, 2018, Total Wellness Publishing
https://illatoselet.hu/

 

 

Megosztom ezt az oldalt másoknak is: