Miért ajánlják az Omega-3 -at a sportolóknak?

Loading

Élsportolók – biciklisták, birkózók, focisták és karatésok – részvételével végzett kísérletek eredményei alapján, a megfelelő tisztaságú Omega-3 zsírsav-készítmények alkalmazása segíti a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzését, illetve, a sportterhelés káros hatásainak csökkentését. A 35 év feletti sportolóknál a hirtelen szívhalál, vagyis a szívizominfarktus  leggyakoribb oka  a koszorúér elmeszedése.  Ennek rizikófaktorai a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Az Omega-3 zsírsav rugalmasítja az ereket,  segíti, hogy szervezetünkben a köznyelvben jó koleszterinnek nevezett HDL szintje növekedjen, és csökkenjen triglicerid szintje.

Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Az Omega-3 –zsírsavak eddig is ismert vérnyomáscsökkentő hatását élsportoló futballistákon igazolták, egy öthetes kísérlet során, napi 6 gramm halolaj adása alacsonyabb nyugalmi diasztólés vérnyomást eredményezett, a napraforgóolajat kapó kontrollcsoportéhoz képest. A szív teljesítményére számos pozitív hatással bír az Omega-3 zsírsav.

Egy randomizélt vizsgálatban biciklistáknál a szív oxigénellátásának, illetve a teljes test oxigénfogyasztásának emelkedését mérték 8 hetes, napi 8 gramm halolaj fogyasztásnál. Kísérleti és klinikai vizsgálatok utalnak arra, hogy az Omega-3 zsírsavak hosszú távú szedése preventív hatással bír a pitvarfibrilláció kialakulásával szemben. Az elhúzódó, nagy fizikai megterhelésnek kitett sportolók fokozottan veszélyeztetettek a légúti fertőzésekkel szemben, ezek következményeként pedig légzőrendszeri károsodás, illetve asztma is kialakulhat.

Fiatal birkózóknak 12 hetes intenzív edzés során napi 1 gramm Omega-3 zsírsavat adtak, amely több légzésfunkciós paraméter javulását eredményezte a kontrollcsoportéhoz képest. Karatésoknál a reakcióidő csökkenését eredményezte a 21 napon át napi 2,25 gramm Omega-3 zsírsav szedése, sőt hangulati állapotuk jelentős javulását is megfigyelték.  Egyes országokban így például Svédországban, Finnországban, Írországban már egyre nagyobb százalékban alkalmazzák az Omega-3-készítményeket sportolók körében.   A svédek a szabadidő-sportolóknak napi 1-2 gramm, az élsportolóknak napi 6-8 gramm bevitelét javasolják.

Tanulmány – jelentős tüdőkapacitás növekedés

Egy sportolókon végzett 12 hetes intenzív edzések vizsgálták az Omega-3 hatásait. A vizsgálatban az egyik csoport Omega-3 -at, míg a másik csoport placebót kapott. Azok akik Omega-3 kiegészítést kaptak jelentős javulást tapasztaltak a tüdőkapacitásban és működésében. A tüdőkapacitás javulásával és a tüdő működésének javulásával több oxigént tudunk felhasználni és azáltal, hogy több oxigén jut a dolgozó izmokba a terhelések alatt, annál jobb lesz az állóképességünk és nem mellékesen lerövidül a regenerációhoz szükséges idő is.

Az Omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett számos más előnye is van. Az egyik ilyen előnye az, hogy növeli az oxigén szállítását a szívizomhoz, így csökkenti a terhelését, azáltal, hogy nem kell akkora munkát végeznie, hogy a saját munkájához felvegye az oxigént. Az Omega-3 zsírsavak további előnyei, melyek hasonlóak a fizikai aktivitás során mutatottakhoz. Ezek növelik az inzulin szenzitivitását az izmokban, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatátSzintén csökkenti a rák és a magas vérnyomás veszélyét, fontos szerepe van a szívkoszorú–ér betegségek megelőzésében és folytathatnánk. Arra azonban a kardiológusok kiemelten felhívják a figyelmet, hogy, csak a megfelelő tisztaságú, mindenfajta szennyeződéstől megtisztított Omega-3-készítmények folyamatos szedése jár az egészségmegőrzés szempontjából jótékony hatással.

(Forrás:webbeteg.hu) (Forrás: Cardiologia Hungarica: Az Omega-3 zsírsav étrend-kiegészítés kedvező hatásai sportolókban Dr.Kiss Orsolya, Prof.Dr.Merkely Béla, Sydó Nóra)

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:
Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?