Jótékony hatású a látásra

Loading

A látás minősége folyamatosan romlik, ezért is elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a látásunk megóvásával. A szem szöveteinek rugalmassága, a sejtek regenerálódási képessége az élet folyamán folytonosan csökken. Aki odafigyel egészségére, a sporttal és a megfelelő táplálkozással a szemét is védi. Az Omega-3 újszülött kortól egészen a szemproblémákban legjobban érintett idősebb korosztályig hatékonyan avatkozik be a szem védelméért felelős sejtek munkájába. A DHA zsírsav szemünk sejtjeinek alkotóeleme, felelős a szem felszínén található kehely sejtek sűrűségéért. Ezek a sejtek felelősek szemünk védelméért, óvják a villódzó fényhatásoktól, szabályozzák a könnytermelést és a szemszárazság mértékét.

AZ Omega-3 ÉS AZ ÚJSZÜLÖTTEK SZEME
Látásunk és szemünk állapotának egyik meghatározója a genetika és az öröklődés. Számos orvosi tanulmány foglalkozik azzal, hogy az édesanyák DHA zsírsav bevitele milyen hatással van az anyatej minőségére és ezáltal az újszülöttek szemének állapotára. A kutatók nemrég azt vizsgálták, hogy az egészséges újszülöttek közül azoknál, akik DHA-ban gazdag anyatejes táplálást kapnak, érzékelhető-e különbség a vizuális észlelésben. Az eredmény magáért beszél: már 2-4 hónapos korukra észrevehetően jobb látással rendelkeznek azok a kicsik, akik hozzájutottak az megfelelő Omega-3 zsírsavhoz.

Emellett a terhesség alatt az édesanya megfelelő DHA fogyasztása is hatással van a vizuális képességekre. Várandósság és szoptatás ideje alatt tehát az édesanya Omega-3 fogyasztása jelentősen befolyásolja a pocakjában növekvő, és az általa táplált csecsemő funkcióit.

AZ Omega-3 ÉS AZ IDŐSÖDŐ SZEM
A felnőttek, időskorúak esetében legjobban szintén a szem és az Omega-3 kapcsolatát vizsgáló kutatásokkal tudjuk érzékeltetni a DHA zsírsav fontosságát. Az Omega-3 idősebb korban már olyan, súlyosabb problémáktól képes megóvni bennünket, mint például a szürke hályog vagy a makula degeneráció.

A vérvizsgálatokból kiderült, hogy már heti egyszeri Omega-3 EPA-DHA zsírsavban gazdag étkezés a felére csökkentheti a makula degeneráció és a glaukóma kialakulásának lehetőségét, azáltal, hogy biztosítják a könny szabad áramlását a szembe. Az Omega-3 volt az, amely a legnagyobb mértékben hatással volt a kutatásban résztvevők szemének egészségi állapotára. A makula degeneráció kialakulásának lehetősége szintén 25%-al csökkent napi 100mg EPA-DHA fogyasztása mellett. Azok az emberek vannak kitéve leginkább a zöld hályog veszélyének, akiknek magas vérnyomásuk, szívbetegségük, túl sűrű vérük van, vagy elégtelen a vérkeringésük a látóidegeket tápláló karotid artériákban. Elég tudományos bizonyíték gyűlt fel már csak az elmúlt tíz évben is ahhoz, hogy biztosan állíthassuk, az Omega-3 olajok sikerrel előzik meg, illetve gyógyítják ezeket a keringési zavarokat. Régóta elismert tény, hogy a dohányzás növeli a zöld hályog kialakulásának veszélyét.

Megosztom ezt az oldalt másoknak is:
Megosztom ezt az oldalt másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?