Milyen párologtatót, diffúzort használjak?

Loading

Az illóolaj párologtató használata a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módja annak, hogy az esszenciális olajok jótékony hatását élvezhessük. Szeretnéd betölteni otthonodat az illóolajok csodás illatával? Próbálj ki egy párologtatót. Szeretnéd, ha a munkahelyedet energetizáló, lelkesítő illatok lengenék be? Próbálj ki egy párologtatót. Szeretnél nyugodt környezetet teremteni, hogy a gyerekek könnyebben elaludjanak? Próbálj ki egy párologtatót.

A boltok szinte végtelen mennyiségben és változatban kínálnak aromaterápiás diffúzorokat, de melyik a legjobb? Hogyan válasszunk?

Négy különböző párologtató típust különböztetünk meg: száraz diffúzor, ultrahangos diffúzor, melegpárásító diffúzor és ventilátoros diffúzor.

Száraz vagy porlasztó diffúzor

A száraz diffúzor nagynyomású és gyors levegőáram segítségével az illóolajat apró részecskékre bontja szét. Az illóolaj finom köd formájában jut a levegőbe. Ez az eljárás nem változtatja meg az olaj kémiai összetételét, és a felhasznált illóolajat egyszerre párologtatja el, nem fokozatosan. (Egyes párologtatók ugyanis először a könnyebb kémiai összetevőket bocsátják ki, majd után a nehezebbeket.) A részecskék mérete elég kicsi ahhoz, hogy aromaterápiás céllal belélegezzük.

A száraz diffúzor előnyei: Ez a típus nem használ hőt, sem vizet, mégis szétszórja az illóolaj teljes mennyiségét a levegőben, az optimális terápiás hatás érdekében.

A száraz diffúzor hátrányai: A száraz diffúzorok rendszerint a legdrágábbak, és a használatuk is többe kerül, mint más típusoké. Mivel ezek a diffúzorok csak az illóolajat magát használják, sokkal több olaj szükséges hozzájuk, mint más párologtatókhoz. Egyes modellek zajosabbak, mint a többi diffúzor.

Ultrahangos vagy vizes diffúzor

Az ultrahangos diffúzor vizet és ultrahang frekvenciákat használ, hogy vízből és illóolajból álló finom párát juttasson a levegőbe. Az ultrahang rezgéseket a vízfelszín alatt lévő kis korong hozza létre, és ezek a rezgések az illóolajat pici részecskékre bontják.

Az ultrahangos párologtató előnyei: Az ultrahangos modellek kis mennyiségű illóolajat használnak, és nem használnak hőt a párologtatáshoz. Ezek a készülékek egyszerre nyújtanak megoldást diffúzorként és párásítóként, ami száraz környezetben nagyon hasznos. Az ultrahangos diffúzorok nagyon kis zajjal működnek, ezért tökéletesen alkalmasak éjszakai használatra.

Az ultrahangos párologtató hátrányai: Csak a pára kis töredéke a tényleges illóolaj, és függ a szoba levegőáramlásától, hogy hogyan terjed szét a lakásban. Ha párás levegőjű a lakás vagy a környezet, esetleg nem szerencsés még több vizet párologtatni a levegőbe.

A doTERRA a népszerű ultrahangos párásítókat részesíti előnyben, amelyek közül kipróbálhatjuk a Petal 2.0, a Lumo vagy a Volo nevű modelleket.

Melegpárásító diffúzor

A melegpárásító diffúzor, amint a neve is sugallja, melegítő elemek segítségével juttatja az illóolajat fokozatosan a levegőbe. Ezek a diffúzorok rendszerint vízzel keverten használják az olajokat. Egyes melegpárásítók nagy hőfokkal érik el az erőteljesebb illatot, azonban a legjobbak nagyon alacsony hőfokon működnek, hogy ne módosítsák túlságosan az illóolajok kémiai összetételét.

A melegpárásító előnyei: Gazdaságos, halk, mégis hatékonyan oszlatja szét az illatot a szobában.

A melegpárásító hátrányai: A hő megváltoztathatja molekuláris szinten az illóolaj tulajdonságait. Ez azt jelenti, hogy az olaj terápiás hatása csökkenhet vagy teljesen megváltozhat.

Ventilátoros diffúzor

A ventilátoros diffúzorokban egy ventilátor levegőt fúj át egy filteren, amelyre illóolajat csepegtetünk. A mozgó levegőnek köszönhetően az olaj gyorsan párolog, és a párolgó olajat tartalmazó levegő szétárad a szobában. Az ilyen diffúzorok esetében részletekben kapjuk az illóolajat: először a könnyebb kémiai összetevők párolognak el, majd a nehezebbek.

A ventilátoros diffúzor előnyei: A levegő áramlását használó párologtatás csendesen és gyorsan juttatja az illatokat a levegőbe.

A ventilátoros diffúzor hátrányai: Terápiás szempontból nem túl előnyös, mert az illóolaj összetevői nem egyszerre kerülnek a levegőbe.

Bármilyen módszert válasszunk is, az illóolajok párologtatása által élvezhetjük az aromaterápia előnyeit otthonunkban, munkahelyünkön, vagy például gyerekeink oktatási intézményeiben is. Az illóolajok párologtatása ugyanis pozitívan hat a hangulatra, akár a megnyugvás, akár az élénkítés a cél, fertőtleníti a levegőt, elpusztítva a levegőben terjedő kórokozókat, és – nem utolsósorban – megváltoztatja a helyiségek illatát.

A mi családunk évek óta használja a Petal diffúzorokat: minden szobában van egy, és a rendelőmben is. Azt tapasztaltuk, hogy ezekben az őszi-téli szezonokban, amikor minden éjszaka párologtatunk a gyerekszobában, a gyerekek alig betegek, és ha mégis, 1-2 nap alatt enyhe tünetekkel múlik el a légúti betegség. Valószínűleg, ha minden óvodai csoportban és osztályteremben lehetnének ilyen diffúzorok, jóval kisebb lenne a megbetegedések és hiányzások aránya.

Forrás: illatoselet.hu

 

 

Megosztom ezt az oldalt másoknak is: